Бечви — дел од машката носија, шајачни панталони со посебен крој.[1][2]

Играорци во бечви го играат „Машкото оро“

Бечвите по рабовите, како и околу џебовите и цеповите, биле украсувани со црни гајтани, дело на локалните терзии. За разлика од машкото мијачко население што носело бечви изработени од бела клашна, во прилепскиот регион (с. Кривогаштани) тие биле изработувани од подебела клашна (шајак) во темноцрвена боја.[3]

Наводи

уреди
  1. „бечви“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „бечви“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „БЕЧВИ“. Macedonism. Посетено на 11 октомври 2021.