Џеб – дел од облека[1]. Тоа е вид на вреќичка пришиена на долниот или горниот дел од облеката. Џебот исто така може да биде издвоен дел на опрема (џеб на торба, на ранец). Може да биде отворен или затворен, кога на горната страна има копче или затворач.

Џеб на фармерки

Настанал во средниот век како замена на вреќичките кои ги носеле околу појас и селаните и граѓаните. Вообичаено во нив се носеле метални парички, но и некои други ситници.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди