Беровски машки манастир

Ова е статија за машкиот манастир во Берово. За женскиот, видете тука

Беровскиот машки манастир — манастир кој се наоѓа во Берово. Главната манастирска црква е посветена на Успението на Пресвета Богородица (Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Берово).[1]

Беровски машки манастир

Поглед кон манастирот

Македонска православна црква
Епархија Струмичка
Местоположба
Населено место Берово
Општина Берово
Држава Македонија
Општи информации
Покровител Пресвета Богородица
Архитектонски опис
Портал

На ова место пред да биде изградена денешната црква имало друга црква посветена на Успение на Пресвета Богородица која била обновена и прилагодена за монашки живот, па со тоа е преобразена во манастир. Во 2002 година, од Водочкиот манастир со благослов на владиката Наум Струмички се доселило тричлено братство. Така за првпат во Берово биле ставени почетоците на машкото монаштво.

Наводи уреди