Беовоз (српски: Beovoz, Беовоз) е патничка железница која овозможува масовни јавни превозни услуги во Белградската метрополитенска област. Главната употреба на денешниот систем е за поврзување на предградијата со центарот на градот Белград. Беовоз е раководен од Српски железници.

Беовоз
Општо
МестоБелград, Србија
Тип на превозпатничка железница
Бр. на линии6
Бр. на станици41
Сообраќање
Почнал1992
ПревозникСрпски железници
Технички податоци
Долж. на системот70 km
Колосек1.435 мм (4 ст 8 12 in)

Белградскиот приградски железнички систем ги поврзува предградијата и соседните градови западно, северно и јужно од градот.

Историја уреди

Беовоз јавниот транспортен систем почнал со работа во 1992.

Метеж уреди

Беовоз услужил 6,182,000 патници во 2006. Во 2007 било овозможено системот за поднесе 7,078,000 патници.

 
Беовоз 412
 
Внатрешноста на Беовоз воз

Усложно подрачје уреди

Постојат четири линии во белградската подземна железничка мрежа:

Повеќето станици се над земја. Вуковиот споменик и Караѓорѓевиот парк, двете подземни станици на системот на Беовоз се сместени во центарот на градот Белград.

Дијаграм уреди

 

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

  • Clip about the Belgrade railway hub and Beovoz commuter network
  • Clip about the new central railway station
  • BelgradeMaps.com Архивирано на 1 октомври 2010 г. - Belgrade public transport maps - commuter rail