Белоруската рубља (рубель/ рублёў) е официјална валута на територијата на Република Белорусија. ISO 4217 кодот на валутата е BYN и е поделена на 100 копејки.

Белоруска Рубља
беларускі рубель (белоруски)

белорусский рубль (руски)

монета од 20 копејкибанкнота од 200 рубљи
ISO 4217
КодBYN
Број933
Составници
СимболRbl
Банкноти
 Чести5 рубли, 10 рубли, 20 рубли, 50 рубли, 100 рубли, 200 рубли
 Ретки500 рубли
Монети
 Чести1 копејка, 2 копејки, 5 копејки, 10 копејки, 20 копејки, 50 копејки, 1 рубља, 2 рубљи
 Реткинема
Демографија
Корисник/ци Белорусија
Издавач
Централна банкаНародна Банка на Република Белорусија
 Мреж. местоhttp://www.nbrb.by/

Галерија

уреди