Бела армија

(Пренасочено од Белогардејци)

Белата армија (руски: Бѣлая армiя) претставувала армија која била создадена во периодот по Октомвриската револуција од 1917 година. Главната улога на Белата армија била да се спротистави на болшевичката Црвена армија.

Бела армија
Учесник во the Руска граѓанска војна
Flag of Russia.svg
Период на делување1917–1923
ИдеологијаАнтисоветство
Антикомунизам
Руски национализам
Монархизам
ВодачиАлександар Колочак (1918-1920)
Антон Деникин (1920)
Петар Врангел (1920)
Бројност2,400,000
СтаналаБели емигранти
СојузнициСојузници од Првата светска војна
Противници СССР
Тајван
Предлошка:Знамеикона image неколку комунистички земји и движења
Битки и војниРуска граѓанска војна)

Меѓу 1917 и 1922 година Белите се вклучиле во битка на живот и смрт против новата советска држава и нејзината Црвена армија, започнувајќи ја Руската граѓанска војна. Армијата била подржувана од страна на републиканците, социјалистите револуционери, монархистите.