Балканскоромски јазик

(Пренасочено од Балканскоромски)

Балканскоромскиот јазик, или балканскоромските дијалекти, е поим со кој се опфаќаат ромските дијалекти кои се зборуваат на Балканскиот Полуостров.[1]

Балканскоромски јазик
Застапен воБугарија, Грција, Косово, Македонија, Русија, Србија, Турција
Говорници700,000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rmn
{{{mapalt}}}

Дијалекти

уреди

Балканскоромските дијалекти се составени од две поголеми групи:

 • северни ('зиски дијалекти'):
  • бугурџиски (Македонија и Косово)
  • дриндарски
  • калајџиски (Бугарија)
  • ковачки (Македонија)
  • хорагански (Бугарија)
 • јужни
  • арлиски (Србија,Македонија и Грција)
  • кокоманјански (Бугарија)
  • кримскоромски (Русија)
  • џамбаски (Македонија)
  • ерлиски (Бугарија)
  • гурварски (Унгарија)
  • ромакиликански (Грција)
  • румелиски (Грција, Турција)
  • сепечиски (Грција)
  • сепечидски (Грција, Турција)
  • софадски (Грција)
  • урсарски (Романија)
 • ирански/ авгански/ пакистански
  • заргарски

Примери

уреди
балканскоромски (бугурџиски) македонски
Laccho to dive Добар ден
Laccho ti avin Добро утро
Lacchi ti rat Добра ноќ
Sar isi to anav? Како се викаш?
Mo anav isi Elvis Се викам Елвис
Isinom loshalo kaj avdom tut! Мило ми е што ве запознав!
Isinan prandime? Дали сте венчани?
Va, isinom prandime Да, венчан сум.
Me isinom biprandime Самец сум.
Isiman kamli Имам девојка.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди