Базен е објект дизајниран да чува вода за да се овозможи пливање или други рекреативни активности. Базените можат да бидат изградени во земја (отворени базени) или изградени над земјата (како самостојна градба или како дел од зграда или други поголеми структура), и исто така се честа карактеристика на океанските бродови и бродовите за крстарење. Отворените базени најчесто се изработени од материјали како што се бетон, природен камен, метал, пластика или стаклопластика.

Олимписки базен во Сиднеј, Австралија

Базенот како мотив во популарната култураУреди

НаводиУреди