Бадјарскиот е сенегамбиски јазик. Јазикот се зборува во Гвинеја од околу 6.300 лица, во Гвинеја-Бисао од околу 4.580 жители и во Сенегал од околу 1.850 жители. Јазикот се пишува со латиница. Овој јазик е најсроден со бјафадскиот јазик.[1]

Бадјарски јазик
Pajade
Застапен воГвинеја, Гвинеја-Бисао, Сенегал
Говорници13.000  (1998–2006)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3pbp

Наводи уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди