Ајмарански јазици

(Пренасочено од Ајмарски јазици)


Ајмарските јазици или ајмарански јазици се една од двете доминантни јазични семејства во Јужна Америка, заедно со кечуанските јазици. Јужните кечуански јазици споделуваат поголем број одлики со ајмаранските јазици.

Поделба

уреди

Ова јазично семејство се состои од три јазика:

Ајмаранскиот го зборуваат околу 2,2 милиони луѓе, од кои 1,7 милиони во Боливија, 350.000 во Перу и остатокот во Чиле и Аргентина.

Библиографија

уреди
  • Adelaar, Willem F. H.; & Muysken, Pieter C. (2004). The languages of the Andes. Cambridge language surveys. Cambridge University Press.
  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
  • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).
  • Kaufman, Terrence. (1994). The native languages of South America. In C. Mosley & R. E. Asher (Eds.), Atlas of the world's languages (pp. 46–76). London: Routledge.