Ачиски јазик

јазик

Ачиски јазикмајански јазик кој е сличен со кически јазик. Јазикот го зборуваат ачите, во Гватемала. Ачискиот јазик има два дијалекта. Кубулко ачискиот го зборуваат околу 48.000 луѓе во Кубулко. Рабиналски ачискиот го зборуваат околу 37.000 луѓе во Рабинал[1].

Ачиски јазик
Achi'
Зборуван во: Гватемала 
Регион: Баха Верапаз
Вкупно говорници:
Јазично семејство: мајански
 Квичеански-мамски
  Големи квичеански
   Квичеански
    Квиче-ачиски
     Ачиски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: myn
ISO 639-3: acr — Achi

НаводиУреди

  1. Gordon, Raymond G., Jr. (ed.), (2005) Ethnologue report on Cubulco Achi' & Rabinal Achi', accessed January 07, 2009.

Надворешни врскиУреди