Градот Атина (старогрчки: Ἀθῆναι, Athênai; за време на класичниот период на Стара Грција (480–323 п.н.е.) [1] бил најголемиот урбан центар на значајниот истоимен полис (град-држава), сместен во Атика, Грција, ја предводел Делијанската лига во Пелопонеската војна против Спарта и Пелопонеската лига . Атинската демократија била воспоставена во 508 година п.н.е. под власта на Клистен по тиранијата на Исагора. Овој систем останал неверојатно стабилен и со неколку кратки прекини останал на сила 180 години, сè до 322 година п.н.е. (после Ламиската војна). Врвот на атинската хегемонија бил постигнат во 440-ти до 430-ти години п.н.е., познат како ера на Перикле.

Атина
Αθήναι
Бувот на Атина, заштитник на Атина
Местоположба на
Главен градАтина
Уредување демократија
Законодавство Еклесија
Валута драхма
1BBC History

Во класичниот период, Атина била центар на уметност, учење и филозофија, дом на Академијата на Платон и Аристотеловиот лицеј,[2][3] Атина била и родното место на Сократ, Платон, Перикле, Аристофан, Софокле, и многу други истакнати филозофи, писатели и политичари од античкиот свет. Нашироко се нарекува лулка на западната цивилизација и родно место на демократијата[4] главно поради влијанието на нејзините културни и политички достигнувања во текот на 5 и 4 век п.н.е. врз остатокот од тогаш познатиот европски континент.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Democracy and knowledge: innovation and learning in classical Athens by Josiah Ober p. 40 ISBN 0-691-13347-6 (2008)
  2. „Plato's Academy“. Hellenic Ministry of Culture. www.culture.gr. Архивирано од изворникот на 2007-03-21. Посетено на 2007-03-28.
  3. CNN & Associated Press (1997-01-16). „Greece uncovers 'holy grail' of Greek archeology“. CNN.com. Архивирано од изворникот на April 4, 2005. Посетено на 2007-03-28.
  4. „Ancient History in depth The Democratic Experiment“. BBC. Посетено на 2007-12-26.