Антониос Николаидис

Антониос Николаидис (грчки: Αντώνιος Νικολαΐδης) е андартски капетан, деец на грчката воружена пропаганда и учесник во Борбата за Македонија.

Антониос Николаидис
Роден ?
Бер, денес Гърция
Починал ?
 ?

ЖивотописУреди

Антониос Николаидис е роден во Бер, тогаш во рамките на Османлиското Царство. Се приклучил на грчката воружена пропаганда и зел учество во Борбата за Македонија. Застанал на чело на андартска чета и со неа ги обиколувал Олимп и Каракамен во реонoт на Негуш.

Во текот на својата андартска дејност го помагал генерал Николаос Рокас (капитан Колја) во реонот на Ематија и Пиерија. Антониос Николаидис е одговорен за неколку погубувања врз македонци, власи и турци во интерсес на грчката кауза во Македонија [1][2].

ИзвориУреди

  1. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Ν-132
  2. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 33.