Антички македонски олимписки игри

Античките македонски олимписки игри започнал да ги организира кралот Архелај I, во светиот град на Античките Македонци, Дион, на подножјето на планината Олимп. Тие претставувале пандан на хеленските олимписки игри.[1]

Наводи

уреди
  1. Ристовски, Блаже (2009). Македонска енциклопедија. Скопје: МАНУ. стр. 89–90. ISBN 978-608-203-023-4. OCLC 499142958.CS1-одржување: датум и година (link)