Антим Метохит

Антим Метохит бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1334 до 1335 година или подоцна[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Антим Метохит
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1334
Архиепископ до околу 1335
Претходник Григориј I
Наследник непознато
Роден 14 век
Починал 14 век
Други архиепископи со име Антим

Антим Метохит бил учесник на црковниот собор кој се одржал во Константинопол во 1347 година.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.