Анете Имхаузен

Анете Имхаузен (германски: Annette Imhausen; исто така позната и како Анете Ворнер, р. 12 јуни 1970) — германска историчарка по математика, позната по нејзината работа на античката египетска математика. Таа е професор на кластерот за нормативни редови на извонредност на Гете, Франкфуртски универзитет.[1]

Од лево кон десно: Анете Имхаузен, Џејмс Ритер и Пол В. Варнер, на МФО, 2017

Образование и кариераУреди

Имхаузен студирала хемија на Јоханес Гутенберг, универзитетот во Мајнц, положувајќи го државниот испит во 1996 година. Докторирала по историјата на математиката во Мајнц, во 2002 година, под заеднички надзор на Дејвид Е. Роуви и Џејмс Ритер.[2]

Откако предавала коптски јазик во Мајнц во 1998 година, таа работела како инструктор на Кембричкиот универзитет од 2003 до 2006 година. Се враќа во Мајнц, како асистент професор од 2006 до 2008 година и станува професор во Франкфурт во 2009 година.[1]

ПридонесиУреди

Имхаузен е претставена во телевизиската серија Би-би-си, Приказна за математиката.[3]

Нејзина дисертација, Ägyptische Algorithmen. Eine Untersuchung zu den mittelägyptischen mathematischen Aufgabentexten, била издадена од издавачката куќа Харасовиц во 2002 година (Ägyptologische Abhandlungen, том 65).[1][4] Таа е, исто така, автор на Математиката во Стариот Египет: Контекстуална Историја (печатено од Принстонскиот универзитет, 2016 година).[5]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „Warner (Imhausen), Annette, Prof. Dr.“, Normative Orders, Goethe University Frankfurt, Посетено на 2018-11-05
  2. Анете Имхаузен at the Mathematics Genealogy Project
  3. Анете Имхаузен на   Семрежната филмска база на податоци (англиски)
  4. Reviews of Ägyptische Algorithmen. Eine Untersuchung zu den mittelägyptischen mathematischen Aufgabentexten:
  5. Reviews of Mathematics in Ancient Egypt: A Contextual History: