Кембрички универзитет

Кембрички универзитет (неформално Кембриџ) е државен истражувачки универзитет сместен во Кембриџ, Обединето Кралство. Тој е втор најстар универзитет како во Англија така и во англиското говорно подрачје во светот и седми најстар универзитет глобално. Во претходните именувања името на универзитетот бил скратен во Кантаб, скратена форма од Кантабриџиенсис (придавка која потекнува од Кантабриџија, латинска форма на Кембриџ).

Според поранешни записи во 1209 година Универзитетот прерасна од една асоцијација на научници во град Кембриџ кои го напуштиле Оксфорд после еден спор со граѓаните. Двата стари универзитети имаат многу заеднички одлики и честопати се нарекуваат Оксбриџ. Во дополнение на културните и практични асоцијации како историски дел од британското општество, двата универзитети имаат долга историја на соперништво меѓу себе. Академски, Кембриџ се рангира како еден од светските најдобри универзитети како и водечки универзитет во Европа и натпреварувајќи се со Оксфорд за првото место во Англиската лига. Студентите на Универзитетот имаат усвоено повеќе нобелови награди отколку оние од друга институција во светот-со 88 нобелови лауреати како и она од 4 октомври 2010 г. најнова за Роберт Г. Едвардс за награда во психологијата или медицината. Универзитетот е член на Групата Расел за истражување на водечките универзитети во Британија, Групата Коимбра, Лига на Европски Истражувачки Универзитети и Меѓународна Алијанса на Истражувачки Универзитети. Тој го формира делот од „Златниот Триаголник“ на Британските универзитети.

Историја уреди

Статусот на Кембриџ беше зголемен со повелбата во 1231 година на Кралот Хенри 3 на Англија што беше награден со јус нон трахи екстра (право на дисциплина на своите членови) плус некои ослободувања од даноци, а со законот во 1233 од Папата Григор 9 што на студентите од Кембриџ им давал право да предаваат насекаде во Кристендом. Потоа, во писмо од Папата Николас 4 во 1290 година Кембриџ бил опишан како општествени студии и потврден како таков во законот на Папата Јован 22 во 1318 година и станал заеднички за истражувачите од другите европски средовековни универзитети за да дојдат и да го посетат Кембриџ за да учат или да предаваат курсеви.

Основање на колеџите уреди

Колеџите во Кембриџ најпрво се случајни одлики на системот. Ниту еден колеџ не е толку стар како самиот универзитет. Колеџите биле одбирани како стипендии на научниците. Има и институции без осигурување наречени хостели. Со векови хостелите постепено се заземени од колеџите, но тие оставиле траги во нивното време, како името на Гарет Хостели Лејн, Хју Балшам, Бишопот од Ели, Питерхаус е првиот колеџ на Кембриџ формиран во 1284.

Многу колеџи биле формирани за време на 14 и 15 век, но истите продолжиле да се формираат со векови па сè до модерните времиња, иако постои празнина од 204 години од формирањето на Сидни Сасекс во 1596 и Доунинг во 1800. Колеџот Робинсон е најново формиран, изграден во доцните 1970-ти. Како и да е, Хомертон Колеџот единствено стекна статус на целосен универзитетски колеџ во март 2010, станувајќи најнов целосен колеџ (претходно бил „Завод“ во склоп на универзитетот). Во средовековието, колеџите биле формирани така што студентите се молеле за душите на основачите. За таа причина тие често биле здружувани со црквите и опатиите. Промена во начинот на гледање на колеџите се појави во 1536 година со распуштањето на манастирите. Кралот Хенри 8 наредил универзитетот да се расформира од Факултетот за Канонско право и да се престане со предавање на “сколастичната филозофија“ Како одговор, колеџите го промениле својот животопис подалеку од канонското право и од класиците, Библијата и математиката. Откако Кембриџ се оддели од Канонското право се оттргна и од католицизмот. Во почетокот на 1520 во контитненталните случувања со лутеранството или попознат како Протестантска Реформација се обидуваа да издржат и покрај постоењето на интелектуален дискурс со универзитетот. Меѓу интелектуалците инволвирани овде беше теолошки влијателниот Томас Кранмер, познат како архепископ на Кантербури. Кога стана погоден за Хенри 8 во 1530 години кралот го довери на Кранмер и другите (во и надвор од Кембриџ) за да создадат нов религиозен пат кој беше потполно различен од католицизмот но и различен од она што Мартин Лутер го имал во ум. Близу еден век подоцна, универзитетот беше центар на еден друг христијански раскол. Многу аристократи, интелектуалци и дури обични луѓе многупати увидоа дека Црквата на Англија е премногу слична на католичката црква, а посебно што била користена од круната за да ги узурпира праведните сили во околиите. Источна Англија беше центар на она што стана Пуританско движење и во Кемриџ беше посебно изразено во Емануел, Свети Катерина Хол, Сидни Сасекс и Христовиот Колеџ. Тие произведоа многу неконформисти дипломци кои имаа големо влијание, преку социјалната позиција или со проповедања, околу 20 000 Пуританци кои го напуштија Нова Англија и особено колонијата Масачусетс за време на декадата на Големата Миграција во 1630 г. Парламентарниот командир за време на Граѓанската војна и на чело на Англискиот Комонвелт (1649-1660) Оливер Кромвел, го посетувал Сиднеј Сасекс.

Математика уреди

Од времето на Исак Њутн во доцниот 17 век сè до средината на 19 век, универзитетот одржуваше силно истакнување на применета математика, особено на математичката физика. Студирањето на овој предмет беше обврзувачки за дипломирање и студентите беа обврзани да полагаат испит за дипломиран студент на филозофски факултет, основниот прв степен на Кембриџ за предметите за уметност и наука. Овој испит е познат како Трипос. Студентите што беа наградувани со прва – класа почести и по комплетирањето на математиката Трипос беа нарекувани вранглери (одлични студенти по математика) Математичкиот Трипос на Кембриџ беше натпреварувачки и овозможи да се продуцираат некои од познатите имиња во британската наука, како Џејмс Клерк Максвел, Лорд Келвин и Лорд Рајлеј. Како и да е, некои познати студенти како Г.Х. Харди, не го сакаа системот, чувствувајќи дека луѓето се премногу заинтересирани да се здобијат со оценки по испитите, а не се заинтересирани за самиот предмет. И покрај разновидноста во истражувањето и предавањата, Кембриџ денес одржува сила во математиката. Дипломираните студенти на Кембриџ освоија 5 медали Филд во областа и една Абел награда за математика, додека пак индивидуалците кои го претставуваа Кембриџ освоија 4 медали Филдс. Универзитетот го има и специјалниот Сертификат за напредни студии по Математика. Чистата математика, нема толку силна страна на Кембриџ. Чистиот приод има многу мало влијание во Обединетото Кралство уште од 20 век (почнувајќи од пионерската работа на Г.Х.Харди и неговиот соработник Ј.Е. Литлвуд), наспроти суштинскиот развиток во континентална Европа (особено Франција, Германија и Русија) за време на 19 век. Навистина, дури до 1950 математиката во Кембриџ останува релативно индиферентна на пост-Бурбаки абстрактноста фаворизирана во континентална Европа и САД (класична аналитичка теорија за броевите, на пример, остана во примарниот фокус). Лукасовиот стол е типичен испит за физичари.

Придонесот за напредување на науката уреди

Многу од најзначајните научни откритија и револуции беа направени од студентите на Кембриџ. Тие ги вклучуваат: • Разбирањето на научниот метод од Францис Бекон

• Законите на движењето од Сер Исак Њутн

• Откривањето на електронот од Џ.Џ. Томсон

• Делбата на атомот од Ернест Рудерфорд и на јадрото од Сер Џон Коккрофт и Ернест Валтон

• Унификација на електромагнетизмот од Џејмс Клерк Максвел

• Откривањето на водородот од Хенри Кевендиш

• Теоријата на еволуцијата со природна селекција од Чарлс Дарвин

• Математичка синтеза на Дарвиновата селекција со Менделова генетика од Роналд Фишер

• Турингова машина, основен модел за компјутер од Алан Туринг

• Структурата на ДНК од Франсис Крик и Џејмс Д. Ватсон

• Пионерска квантна механика од Пол Дирак

Образование на жените уреди

Најпрво, на универзитетот биле примени само мажи студенти. Првите колеџи за жени биле Гиртон Колеџ (основан од Емили Дејвис) во 1869 и Њувнхам Колеџ во 1872 (основан од Ана Клог и Хенри Сидгвик), потоа следуваат Хјуџис Хол во 1885 (основан од Елизабет Филипс Хјугис како Кембриџ Колеџ за Предавање за Жени), Њу Хол (подоцна преименуван Муреј Едвардс Колеџ) во 1954 и Луси Кевендиш Колеџ. Првите жени студенти биле тестирани во 1882 година но обидот да се направат жените полноправни членови на универзитетот не бил успешен сè до 1947. И покрај тоа што до 1921 Кембриџ не давал дипломи за жените, сепак од 1881на жените им било дозволено да учат на курсевите, да полагаат и да се регистрираат; за кратко по 20 век било дозволено на најупорните да добијат „почесни дипломи“ од Универзитетот во Даблин. Подоцна, на жените им било дозволено да добијат „титуларна диплома“ иако не им било одбиено да им се признаат квалификациите, без потполна диплома тие биле изземени од водењето на универзитетот. Бидејќи студентите морале да припаѓаат на колеџ, и бидејќи биле основани колеџи кои останале затворени за жени, жените нашле влез ограничен за колеџи формирани само за жени. Почнувајќи со Колеџот Черчил, меѓу 1972 и 1988сите од машките колеџи почнале да примаат жени. Женскиот колеџ Гиртон од 1979 почнал да прима машки студенти но други женски колеџи не го следеле тој тренд. Како резултат на Свети Хилда Колеџ, Оксфорд завршил со забрана за машки студенти во 2008 г., Кембриџ сега останува со колеџи кои одбиваат да примат мажи со три такви институции (Њунхам, Муреј Едвардс и Луси Кевендиш). Во академската 2004-5 универзитетската скала за односот машки – женски вклучително и постдипломците било 52% мажи и 48 % жени.

Митови, легенди и традиции уреди

Како институција која има долга историја, Универзитетот разви голем број на митови и легенди. Многу од нив не се вистинити, но и покрај тоа тие се пропагирани од генерации студенти и туристички водичи. Прекинатата традиција за дрвената лажица, награда Што била давана на студентот со најниска оценка на последниот испит за Математичкиот Трипос. Последна ваква лажица била дадена во 1909 година на Кутберт Лемприер Холтхаус, веслач во Клубот за веслање на Лејди Маргарет на Колеџот Сент Џорџ. Таа била еден метар долга и имала рачка во вид на весло. Може да се види надвор во Сениорската Комбинирана Соба на Сент Џорџ. Од 1909 година резултатите биле објавувани по азбучен ред по класови отколку по бодови. Тоа оневозможило да се дознае кој е добитник на лажицата(освен ако има само еден човек во третиот клас) на тој начин и оваа пракса била напуштена. Секој Божиќ, радиото и телевизија ББС го прикажувал Фестивалот на Деветте Лекции и Хорот од Кралскиот Колеџ, Кембриџ. Радио прикажувањето било национална Божиќна традиција откако било првпат прикажано во 1928 (а фестивалот постоел од 1918 година). Радио прикажувањето се емитува насекаде во светот преку ББС Светскиот Сервис и исто така се прикажува на стотина радиостаници во САД. Првото телевизиско прикажување на фестивалот било во 1954 г.

Организација уреди

Колеџи уреди

Кембриџ е факултетски универзитет, што значи е составен од самостојни и независни колеџи (факултети) секој со свој имот и приход. Повеќето колеџи имаат академци и студенти од различен ранг на дисциплини, и во секој факултет, школо или оддел во универзитетот, можат да се најдат академци од многу различни колеџи. Наставниците се одговорни за предавањата да бидат одржани, да организираат семинари, да вршат истражувања и одредат содржина за предавањето надгледувано од Генералниот Одбор. Заедно со централната администрација на чело со заменик-ректорот, го составуваат Кембриџ Универзитетот. Инвентарот како библиотеките се поставени на сите нивоа: од Универзитетот (Универзитетската библиотека на Кемриџ), по оддели (библиотеки по оддели како што е Племска Правна Библиотека) и по поединечните колеџи (сите тие имаат мулти-дисциплинарни библиотеки, генерлно потребни за студентисите студенти и многу академици се поврзани за колеџите каде и се социјализираат. Тоа е исто така место каде студентите добиваат предавања во мали групи, познати како супервизии. Секој колеџ назначува свој наставен персонал и соработници по секој предмет; одлучува кој студент ќе биде примен, се во согласност со правилата на универзитетот; овозможува смали групни предавања сесии, за додипломци (ангажирани се преку предавања и оценувани се од универзитетот) и се одговорни за домашните ангажмани и социјалната грижа за своите додипломци, дипломци, пост-докторски истражувачи и персоналот генерално.

Универзитетот на Кембриџ има 31 колеџ од кои три Муреј Едвардс, Њунхам и Луси Кевендиш се исклучиво за жени. Другите колеџи се мешани, иако повеќето биле формирани исклучиво за мажи. Дарвин бил прв колеџ кој бил посетуван и од мажи и од жени, додека Черчил, Клер и Кралскиот Колеџ биле први кои биле машки колеџи кои примиле и жени додипломци во 1972 година. Магдалене е последен исклучиво машки колеџ кој станал мешан во 1988 година. Клер Хол и Дарвин примаат последипломци, Хју Хол, Луси Кевендиш, Сент Едмунд и Волфсон примаат само возрасни студенти(21 година на денот на уписот), вклучително и дипломци. Сите други колеџи примаат додипломци постдипломци без ограничување по години. Колеџите не бараат да се посетуваат сите предмети од студентите, па некои колеџи се определиле да немаат понуда за предметите: архитектура, историја на уметноста или теологија,но повеќето се близу до комплетен сет. Некои колеџи имаат предрасуди за одделни предмети како на пример Черчил е определен за науката и инженерството, додека другите како Сент Катерине е балансиран во однос на предметите. Трошоците на студентите (за сместување и храна) варираат од колеџ до колеџ. Други одржуваат неформална репутација, како што е Кралскиот колеџ кој е лево ориентиран во однос на политиката или Робинсон Колеџот и Колеџот Черчил кои се обидуваат да го минимизираат своето влијание во околината. Има и теолошки колеџи на Кембриџ како Весткот Хаус, Вестминстер Колеџ и Ридли Холл Теолошкиот Колеџ кои припаѓаат на универзитетот и се членови на Кембриџ Теолошка Федерација.

Настава уреди

Основниот метод на наставата на колеџите на Кембриџ е надгледување. Тоа се типично неделни сесии по еден час каде во мали групи студентите –обично по еден до тројца- се сретнуваат со член од наставниот персонал или со студент на докторски студии. Од студентите се бара да комплетира есеј или задача за надзор и потоа заедно со надзорникот да се дискутира за време на сесијата за проблемите или потешкотиите што ги имал во врска со материјалот кој се презентирал на неделните часови. Предавањата на Кембриџ често се опишуваат како еден вид приврзок за надзорот. Студентите добиваат меѓу еден и три надзори на недела, во зависност од нивниот предмет. Овој педагошки систем често се цитира како единствен на Кембриџ и Оксфорд (каде надзорите се познати како туториали). Концептот на оценување на работата на студентите квантитативно се развивала од туторот по име Вилијам Фариш на Универзитетот во Кембриџ во 1792 година.

Школи, факултети и оддели уреди

Во склоп на 31 колеџ, универзитетот е составен од 150 оддели, факултети, школи, синдикати и други институции. Членовите на овие се често исто така членови на еден или повеќе колеџи и одговорноста да се води цела академска програма на универзитетот е поделена меѓу нив. Школо на Кембриџ Универзитетот е широко административно групирање на сродни факултети и други единици. Секој има избрано надзорно тело-Совет на школото- составен од претставници на конститутивните тела. Има шест школи : Уметност и хуманистички науки, Биолошки науки, Клиничка медицина, хуманистички и социјални науки, Физички науки и Технологија. Наставата и истражувањето во Кембриџ се организирани по факултети. Факултетите имаат различни организациски суб-структури кои делумно ја рефлектираат историјата делумно нивните оперативни потреби, што вклучуваат и еден број оддели и други институции. Во склоп на тоа има и мал број тела наречени синдикати кои имаат одговорност за наставата и истражувањето како на пример Кембриџ Асесмент, Јуниверсити Прес и Универзитетската Библиотека.

Академска година уреди

Академската година е поделена на три семестри, поделени согласно Статутот на Универзитетот. Семестар Свети Архангел Михаил трае од октомври до декември, Лент (пролетен)Семестар од јануари до март и Велигденски Семестар од април до јуни. Во склопот на овие термини додипломската настава се одржува во текот на осум недели наречен Фул Терм. Овие семестри се пократки од оние на голем број други универзитети во Британија. Од додипломците се очекува да се спремаат добро за три одмори (познати како Божиќ, Велигден и летен одмор)

Централна администрација уреди

Ректор и заменик ректор уреди

Сегашниот ректор на Универзитетот е Дјук од Единбург. Сегашниот заменик ректор е Лецек Борисијевич. Канцеларијата на ректорот, која се задржува доживотно е во основа церемонијална, додека заменик ректор е де факто основниот академски и административен чиновник. Универзитетското внатрешно управување се врши од скоро сите членови со многу малку надворешни претставници во своите управувачки органи, Регент Хаус (иако има надворешен претставник во Ревизиски комитет и четири надворешни членови на Универзитетскиот Совет, коишто се само надворешните членови на Регент Хаус).

Сенат и Регент Хаус уреди

Сенатот се состои од сите коишто поседуваат магистерски или повисоки дипломи. Тој ги избира Ректорот и Високиот Управник, и избираше два члена од Долниот дом сè додека не се укина изборната единица на Кембриџ Универзитетот во 1950 г. Пред 1926, тоа беше управувачко тело на универзитетот, извршувајќи ги функциите што Регент Хаус ги извршува денес. Регент Хаус е универзитетско управувачко тело, директен демократски сојуз на сите постари членови на Универзитетот и колеџите, заедно со Ректорот, Високиот Управник, Заменик на Високиот Управник и Комесарот. Народните претставници на Регент Хаус се два проктори(надгледувачи) избрани да служат за една година на номинација од колеџите.

Совет и Генерален Одбор уреди

Иако Универзитетскиот Совет е основно извршно тело и творец на политиките на Универзитетот, затоа мора да дава извештај и да биде одговорен пред Регент Хаус преку т.н поделба на власта. Има право да дава извештај на Универзитетот и обврска да дава совети во Регент Хаус за општи работи на Универзитетот. Ги работи и двете работи со публикување на извештаите преку Кембриџ университи Репортер, официјален журнал на Универзитетот. Од јануари 2005 година, членството во Советот вклучува два надворешни, и Регент Хаус во март 2008гласаше за да се зголеми од два на четири во бројот на надворешни членови, за јули 2008 и тоа беше одобрено од Нејзиното Височество Кралицата. Генералниот Одбор на факултетите е одговорен за академската и образовната политика на Универзитетот, и е одговорен пред Советот за управувањето на овие работи. Факултетските Одбори се одговорни пред Генералниот Одбор; други Одбори и Синдикати се одговорни или на Генералниот Одбор (ако примарно се однесува за академските цели) или на Советот. Во тој случај, разните активности на Универзитетот се одвиваат под супервизија на централната администрација а со тоа и на Регент Хаус.

Финасирање уреди

Кон крајот на 2006 година, вкупната финансиска добивка на универзитетот и колеџите беше пресметана на 4.1 милијарда фунти (8.2 милијарда американски долари): 1.2 милијарда фунти биле директно поврзани за универзитетот, 2.9 милијарди за колеџите. Оксфорд (вклучитено и колеџите) е рангиран како втор, прикажувајќи добивка од 3.9 милијарди фунти кон средината на 2006 година. Секој колеџ е независна хуманитарна институција со сопствена добивка, одделена од она на универзитетот. Доколку се рангира со добивките на универзитетите во САД користејќи ги фактите од 2006 година, Кембриџ би се рангирал шести или седми (во зависност од тоа дали еден вклучително и Универзитетот на Тексас системот-кој инкорпорира 9 универзитети и 6 здравствени институции), или четврти по ранг споредено со само осум институции на Ајви Лиг. Споредбата меѓу добивката Кембриџ и оние топ универзитети во САД се неточни бидејќи да се биде државен универзитет финансиран од државата, Кембриџ добива голем дел од добивката преку грантови за образование и истражување од Британската Влада. Во 2006 година беше прикажано дека околу една третина од добивката на Кембриџ доаѓа од финансиите на владата на Обединетото Кралство за настава и истражување, со друга третина од други истражувачки грантови. Добивката изнесува 6%.

Добротвори и фондации уреди

Во 2000 година, Бил Гејтс од Микрософт донираше 210 милиони американски долари преку Фондацијата на Бил и Мелинда Гејтс за да се подарат Гејтс Стипендии на студенти надвор од Обединетото Кралство кои ќе посетуваат последипломски студии на Кембриџ. Универзитетската Компјутерска Лабораторија на Кембриџ што го воведе првиот компјутерски курс во светот во 1953 година е сместен во зграда делумно финансирана од Гејтс и е наречена по неговиот татко Вилјам Гејтс. Во 2005 година, 800 –та годишна кампања беше промовирана и се очекува да се собере 1 милијарда фунти до 2012 –прва донаторска кампања во американски стил во Европа. Од фондовите до денес се обезбедени 490 милиони фунти.

Академско истражување уреди

Кембриџ Универзитетот има истражувачки оддели и наставни факултети во повеќе академски дисциплини. Целото истражување и предавања се одвиваат преку Универзитетските Оддели. Колеџите се одговорни за давање и средување на супервизиите-надзорите, студенското сместување и финансирање на повеќето нешколски активности. За време на 1990 година Кембриџ додаде дополнителен број нови специјалистички истражувачки лаборатории на неколку страни на Универзитетот околу градот и поголемата експанзија продолжи на бројни страни. Кембриџ е член на Групата Расел, мрежа на водечки британски истражувачки универзитети; Групата Коимбра, асоцијација на водечки европски универзитети, Лига на европски истржувачки универзитети и Меѓународна Алијанса на истражувачки универзитети. Исто опфаќа дел од Златниот триаголник, географска концентрација на универзитетско истражување во Обединето Кралство. Градејќи се со репутација за претприемништво, наука и технологија, Кембриџ има партнерство со МИТ во Обединетите Држави, Кембриџ – МИТ Институт.

Постапка за прием уреди

Приемниот систем на Кембриџ и Оксфорд, често вклучува дополнителни барања, но најчесто кандидатите се соочуваат со интервју таканареченo „лице в лице“. Како студентите ќе се покажат во текот на процесот на интервју е значаен фактор во определувањето кој студент ќе биде примен. Од повеќето апликанти се очекува да се здобијат со барем три оценки-Одличен и ниво-Одличен релевантни за додипломскиот курс што го избрале или еквивалентни квалификации од странство. Потврдено е дека новото ниво-Одличен * (што ќе биде воведен во 2010 година) ќе одигра значајна улога во прифаќањето на апликациите. Поради големиот број апликации со високи оценки од средно школо, процесот на интервју е пресудно за разграничување меѓу повеќето способни кандидати. Во 2006 година, 5,228 студенти кои беа одбиени имаа помеѓу 3 или повеќе оценки одличен претставувајќи околу 63% од сите кои беа одбиени. Интервјуто го водат асистентите на колеџот, кои ги оценуваат кандидатите преку неиспитни фактори како што се потенцијалот за оригинално размислување и креативност. За исклучителните кандидати, понекогаш им се нуди Уписна Понуда, која бара исклучиво одлични оценки- Хритовиот Колеџ е невообичаен во однос на тоа што истата им се понудува на една третина од успешните кандидати, со тоа што ги остава способните кандидати под притисок во нивната последна година. Апликантите кои не се успешни на интервјуто можат да бидат сместени во Зимскиот базен што претставува процес каде подобрите апликанти им се понудува места од други колеџи. Приемот на дипломската најпрво се одлучува од факултетот или одделот во согласност со предметот на апликантот. Тоа делотворно гарантира прием на колеџ – без притоа да биде претпочитаниот избор на апликантот.

Пристап уреди

Јавната дебата во Обединетото Кралство продолжува понатаму сè додека процесите на прием во Оксфорд и Кембриџ се чесни и фер; сè додека доволен број студенти од државните школи се охрабрени да аплицираат на Кембриџ; и сè додека овие студенти успеваат да влезат. Во 2007-08, од сите успешни апликанти 57% беа од државните школи (грубо 93% од сите студенти во Обединетото Кралство присуствувале во државните школи). Како и де е, квалификациониот просек за успешните апликанти од државните школи се нешто понамалени од просекот на успешните апликанти од приватните школи. Критичарите дискутираат околу тоа да недостигот од апликанти што аплицираат на Кембриџ и Оксфорд од државните школи со бараните оценки имаат негативен ефект на репутацијата на Окбриџ за понатаму, и универзитетот ги охраборува учениците од државните школи да аплицираат за Кембриџ за да ја поправат нерамнотежата. Другите спротивно пак сметаат дека притисокот што владата го прави за да се зголеми влезот на апликанти од државните школи произведуваат несоодветна социјална техника. Пропорцијата на додипломци влечена од независните школи се намалува со текот на годините, па овие апликанти сега формираат само значително малцинство (43%) од квотата.Во 2005 година, од 3599 апликанти 32% од независните школи беа примени во Кембриџ, а од 6674 апликанти 24% беа од државните школи. Во 2008 година Универзитетот на Кембриџ добиваше подарок од 4 милиони фунти за да се подобри неговата пристапноста на кандидатите од издржуваните школи. Кембриџ, заедно со Оксфорд и Дурам, е меѓу оние универзитети што ја присвоиле форулата што дава одлика на ГЦСЕ успех на секоја школа во државата да ги зголеми бодовите на универзитетските апликанти.

Репутација уреди

Во последните две Анкети за оценување на истражувањето на Британската влада во 2001 и 2008 година, Кембриџ беше рангиран на прво место во земјата. Во 2005 година беше објавено дека Кембриџ продуцира повеќе докторати за една година отколку било кој друг британски универзитет(над 30% повеќе отколку второпласираниот Оксфорд). Во 2006 година, студијата на Томсон Сајентифик покажа дека Кембриџ има највисок истражувачки труд од било кој друг британски универзитети и највисок истражувачки производител (како што е оценето согласно статистиката за пишани трудови) во 10 од 21 анализирани британски истражувачки полиња. Друга студија објавена истата година од Евиденс покажа дека Кембриџ добил поголем просек (6.6%) од вкупниот број британски истражувачки грантови и договори отколку било кој друг универзитет (доаѓајќи како прв од три од четири пошироки дисциплини). Универзитетот исто така е поврзан со развојот на бизнис кластерот за висока технологија во и околу Кембриџ, кој формира форми како областа позната како Силициумско Мочуриште или понекогаш Феноменот на Кембриџ. Во 2004 година беше објавено дека Силициумското Мочуриште била втор најголем пазар на капитални потфати во светот, по Силициумската Долина. Извештаите за процена во февруари 2006 година сугерираа дека имало околу 250 активни почетнички компании директно поврзани со универзитетот, со вредност околу 6 милијарди американски долари. Во 2009 година Светската Бренд Лабораторија маркетинг консалтинг агенција го рангираше Кембриџ Универзитетот како 50 највлијателен бренд во светот и четврти највлијателен универзитетски бренд, после Харвард, МИТ и Станфорд Универзитетот. Лига на британски универзитети.

Во 2010, Кембриџ е рангиран како шести во светот според рангирањата на Тајмс за високообразовни светски универзитети и прв во ЊС Светското рангирање на универзитети. Во 2009 година Рангирањата на Тајмс за Високообразовни светски универзитети- ЊС Светското рангирање на универзитети(во 2010 година истите направија одделни рангирања) Кембриџ беше рангиран како втори меѓу светските универзитети после Харвард. Стана прв во меѓународната академска репутација по извештај, прв во природните науки, втор во биомедицината, трет во уметностите и нуманистичите науки, четврт по социјалните науки и четврт во технологијата. Во 2008 година Академското рангирање на светски универзитети изготвено од Шангајскиот универзитет Јиао Тонг, Кембриџ беше сместен во четирите светски универзитети. Во 2006 година Њузвик рангираше преку комбинирање на елементи од ТЕС-ЊС и АРВУ рангирања со други фактори што значително го процени како глобална „отвореност и различност„ на институциите сугерираше дека Кембриџ е рангиран шести во светот. Во 2008 година Универзитетскиот Водичот на Сандеј тајмс, за 11 –тата година од првата публикација на водичот во 1998 година Кембриџ го рангираше на прво место. Во 2008 година Универзитетскиот водич Тајмс Гоод, Кембриџ го искачи на врвот на табелата на предмети на 37 од 61 место, вклучително Право, Медицина, Економија, Математика, Инженерство, Физика и Хемија и имаше најдобар скор за истражување, влезните стандарди и места за дипломци меѓу универзитетите во Обединетото Кралство. Кембриџ исто така е награден со наградата Универзитет на годината.Во 2009 година во водичот за Рангирање на универзитетски предмети, Кембриџ бил рангиран највисоко (или се доближил до врвот) во 34 од 42 предмети што ги нуди. Целокупното рангирање го смести Кембриџ втор веднаш по Окфорд. Водичот за универзитетско рангирање на Гардијан, Кембриџ исто така беше рангиран ако втори после Оксфорд.

Издаваштво уреди

Универзитетското издавачко оружје Кембриџ Јуниверзити Прес, е најстар пишан и публикуван во светот и најголем академски весник.

Јавни проценки уреди

Универзитетот го има поставено Локалниот Синдикат за проценка во 1858 година. Денес синдикатот познат ако Кембриџ Асесмент е европската најдолга агенција за проценка и игра водечка улога во истражувањето, развивањето и вршењето на проценките во цел свет

Спорт уреди

Кембриџ одржува долга традиција на учество на студенти во спорт и рекреација. Веслањето е особено популарен спорт на Кембриџ и има натпревари меѓу колеџи, посебно трките против Оксфорд т.н трка на бродови. Исто и мечевите на сениорските тимови против Оксфорд во многу други спортови, почнувајќи од крикет и рагби, до шах и табла. Атлетичарите го претставуваат универзитетот во неколку спортови со право да аплицираат за Сините на Кембриџ, со право на глас на Комитетот на Сините, што се состои од капитени на тринаесет најпрестижни спортови. Има и самонаречено „ненаоружена елита“ Клубот на Јастреби, којшто е само за мажи потполно сини и полусини чие членство е ограничено од Кембриџ. Студентската Унија на Кембриџ Универзитетот е целокупната организација на студентски унии. Унијата на Кембриџ служи како фокус за дебата. Драма дружините ги вклучуваат Аматерскиот драмски клуб (АДК) и клубот на комичари „Тератарски даски“ кои се познати како производители на личности кои се добро познати во шоу бизнисот. Студенскиот весник го вклучува долгогодишниот Сениорски клуб и неговиот помлад соперник, Кембриџски Студент. Во последната година, двата клуба се предизвикани од појавувањето на Таб, првиот студентски таблоид на Кембриџ. Студентското радио ЦУР1350 промовира емитување на новинарството. Камерниот оркестар на Кембриџ Универзитетот истражува голем број програми, од популарни симфонии до понепознати трудови. Членството во оркестарот е составено од студенти, вклучително Вејн Маршал, Џејн Гловер и Николас Клеобури.

Познати дипломци и професори уреди

Историски, Кембриџ универзитетот изгради значајна бројка од дипломирани студенти кои се познати во своите полиња, како акадески така и пошироко во светот. Според критериумите, партнерите на Универзитетот Кембриџ имаат победено меѓу 85 и 88 Нобелови награди, повеќе отколку било кои други институции според некои статистики. Поранешните додипломци на универзитетот имаат победено вкупно 61 Нобелова награда, 13 повеќе отколу додипломци од другите универзитети. Професорите на Кембриџ имаат исто така освоено 8 Филдс Медали и 2 Абел Награди (откако во 2003 година беше првпат дистрибуирана). Но униварзитетот најмногу е познат поради долгата и истакната традиција во математиката и науката. Меѓу најпознатите научници на Кембриџ е Сер Исак Њутн, кој поминал повеќето од неговиот живот на универзитетот и изведел многу од неговите познати експерименти на тлото на Колеџот Тринити. Сер Франсис Бекон, одоговорен за развојот на Научниот метод, влегол на универзитетот кога имал само дванаесет години, и пионерите во математиката Џон Ди и Брук Тејлор кои го пратат. Други математичари кои студирале на универзитетот се Харди, Литлвуд и Де морган, тројца од најпознатите чисти математичари во модерната историја; Сер Мајкл Атијах, докажано најважен математичар на минатиот век; Вилијам Аутрет, инвентор на логаритамската скала; Џон Валис, инвентор на модерниот calculus, Шриниваса Рамануџан, самоук гениј кој направил неспоредлив придонес за математичката анализа, теоријата на броевите, бесконечноста и продолжените преломи и можеби најважно од се, Џејмс Клерк Максвел кој се смета за втор значаен унификатор на Физиката (првото беше акредитирано за Њутн) со неговата класична електромагнетната теорија. Друг одоговорен научник на Кембриџ за големите достигнувања во науката за разумот бил Чарлс Дарвин, биолог кој прв претпоставил за теоријата за природната селекција. Подоцна биолозите Францис Крик и Џејмс Д. Ватсон, кои ја развиле моделот на тридимензионалната структура на ДНК додека работеле во универзитетската лабораторија Кевендиш заедно со Морис Вилкинс и водечката жена за Икс зраците кристалографот Розалинд Франклин. Од поновите, Сер Јан Вилмут, човекот кој беше одговорен за првото клонирање на цицач Овцата Доли во 1996 година, беше студент на Дарвиновиот колеџ. Универзитетот исто така е значајно родно место за математичарот, Чарлс Бабаџ кој го дизајнирал првиот компјутерски систем во 1800 година. Алан Туринг продолжи со пронајдокот за онсновата на модерниот компјутер и Морис Њилкс подоцна го создаде првиот програмски сметач. Вебкамерата исто така беше пронајдена на Универзитетот во Кембриџ, како стредство за научниците да избегнат да бидат спречени во нивните истражувања и да се шетаат од лабораторијата до трпезаријата само за да бидат разочарани поради празниот сад за кафе. Ернест Рудерфорд, човекот воглавно се смета за татко на јадрената физика помина толку многу време на универзитетот, каде работел блиску до Нилс Бор, придонесувачот за разбирање на структурата и функцијата на атомот, Џ.Џ Томпсон, го откри електронот, Сер Џејмс Чадвик, го откри неутронот и Сер Џон Кокфор и Ернест Валтон партнерството одговорно за првата поделба на атомот. Џ. Роберт Опенхејмер водач на Проектот Менхетн и де факто пронаоѓачот на атомската бомба исто така студирал на Кембриџ, под надзор на Рудерфорд и Томпсон. Големите астрономи Џон Хершел и Сер Артур Едингтон двајцата ги посветија кариерите на Кембриџ, како и Пол Дирак, пронаоѓачот на антиматеријата и еден од пионерите на Квантната Механика; Стефан Хоукинг основоположник на студијата за единственоста и долгогодишен универзитетски лукасов професор по математика; и Лорд Мартин Рис, сегашен астроном на Кралскиот астрономски и мастер Тринити Колеџ. Голем број на други значајни научници биле на Кембриџ како Хенри Кевендиш, кој го открил водородот; Френк Витл ко-пронаоѓач на млазниот мототр, Лорд Келвин кој ги формулирал оригиналните Закони на термодинамиката; Вилјам Фокс кој ја пронашол камерата Алфред Норт Вајтхед, најголемиот противник на Ајнштајн; Сер Џагдиш Чандра Босе, човекот аречен татко на радио науката, Лорд Рајлех, еден од значајните научници на 20 век; ЏорЏ Леметре, кој прв ја понудил теоријата за големиот тресок; и Фредерик Сангер, последниот човек кој добил две Нобелови награди. Други академци вклучувајќи големи економисти како Џон Мајнард Кејнс, Алфред Маршал, Милтон Фридман, Пјеро Срафа и Амартиа Сен, друг бивш агистер на тринити Колеџот. Значајни филозофи Десидериус Ерасмус, Сер Францис Бекон, Бертран Расел, Лудвиг Витгенстен, Лео Штраус, Џорџ Сантајана, Сер Карл Попер, Алама Игбал и Џ.И. Мур сите биле научници на Кембриџ, како и реномираните историчари како Лорд Актон, Е.Х. Кар, Хју Тревор-Ропер, Е.П.Томпсон и Артур М. Шлесингер помладиот. Религиозни фигури на универзитетот биле Роуан Вилијамс, поранешен Архиепископ Кантербериски и многу од неговите професори; Вилијам Тиндел; раниот библиски преведувач; Вилјам Пели, христијански филозоф познат познат по формулирање на теолошката расправа за постоењето на Господ; Вилијам Вилберфорс, човек одговорен за откажување на трговијата со робови; Џон Баинбриџ Вебстер, теолог со значајна репутација и шест победници на престижната награда Темплетон, највисоко признание за студиите по религија од формирањето во 1972 година. Композиторите Ралф Вон Вилјамс, Сер Чарлс Вилерс Станфорд, Вилјам Стерндејл Бенет, Орландо Гибонс и сегашните Ерик Виткре, Александер Гоер, Томас Аде и Џон Насочувач исто така беа на Кембриџ. Универзитетот исто така продуцираше членови на модерни бендови како Радиохед, Хот Чип, Хенри Кау и пејачот-текстописец Ник Дрејк. Уметниците, Квентин Блејк, Роџер Фри и Џулијан Тревелијан исто така беа додипломци како и вајарите Антони Гормли, Марк Квин и Сер Антони Каро и фотографите Антони Армстронг-Џонс, Сер Сесил Битон и Мик Рок.

Познатите писатели како Е.М. Форстер, Чарлс Кингсли, К.С.Луис, Кристофер Марлоу, Владимир Набоков, Кристофер Ишервуд, Самуел Батлер, В.М. Тракереј, Лоренс Стерн, Хју Волпол, Џин Јонг, Сер Кингсли Ејмис, К.П. Пристли, Патрик Вајт, М.Р. Џејмс и А.А Милн исто така беа во Кембриџ. Поновите А.С. Бајат, Маргарет Драбл, Даглас Адамс, Сер Салман Рушди, Ник Хорнби, Зади Смит, Хоуард Јакобсон, Роберт Харис, Мајкл Кричтон, Себастијан Фолкс, Стефен Полиакоф, Мајкл Фрајн, Алан Бенет и Сер Петер , Шафер сите беа на универзитетот. Поетите А.Е.Хаусман, Роберт Херик, Вилјам Вордсворд, Џон Дон, Алфред Тенисон, Лорд Бајрон, Руберт Брук, Џон Драјден, Сигфрид Сасон, Тед Хјус, Силвија Плат, Џон Милтон, Џорџ Херберт, Самуел Тејлор Колериџ, Томас Греј, Едмунд Спенсер, Сесил Деј-Луис и Сер Мухамад Икбал се обединети со Кембриџ како и познатите литературни критичари Ф.Р. Левис, Сер Вилјам Емпсон, Литон Страчи, И.А.Ричардс, Харолд Блум, Тери Еглтон, Стефен Гринблат и Питер Акројд. Понатаму, барем девет поети лауреати дипломирале на Кембриџ. Глумци и директори како Лорд Ричард Атенборо, Сер Јан МекКелен, Сер Дерек Јакоби, Сер Мајкл Редгрејв, Џејмс Масон, Ема Томпсон, Стефен Ррај, Хју Лори, Џон Клиз, Ерик Ајдл, Грахам Чапман, Симон Расел Бејл, Тилда Свинтон, Танди Њутон, Рејчел Вејз, Саша Барон Коен, Еди Редмејн и Дејвид Мичел, Сем Мендес, Стефен Фреарс, Пол Гринграс и Џон Маден. Универзитетот е познат и по неговите престижна спортска репутација и има многу добри атлети вклучително 50 олимписки медалисти (6 само во 2008 година), легендарното Кинеско шесто време во светот за столен тенис Денг Јапинг; спринтерот и атлетскиот херој Харолд Абрахамс; инвенторите на модерната игра фудбал, винтон и тринг: Џорџ Малори познатиот планинар и можеби првиот човек кој го достигна врвот на Монт Еверест. Значајни едукатори присуствувале на универзитетот вклучително и основачите и професори на Харвард Универзитетот, вклучително Џон Харвард лично; Емили Дајвис, основачот на Колеџот Гиртон, првата институција за високо образование со сместување за жени кое и Џон Хејдн Бадли, основачот на првото мешано училиште во Англија. Кембриџ исто така има силна репутација во полето на политиката и владеењето, образувајќи ги:

  • 15 Британски премиери, вклучително и Роберт Волпол (првиот премиер на Велика Британија)
  • Барем 25 странски шефови на влади, вклучително и сегашниот премиер на Индија, Сингапур и Јордан, како и сегашниот претседател на Замбија и Тринидад и Тобаго.
  • Барем 9 монарси и голем број на други кралеви
  • Тројца потписници на Декларацијата за независност на САД
  • Лордот-заштитник Оливер Кромвел.
Поглед кон Кралскиот Колеџ

Поврзано уреди