Андроник Дука (старогрчки: Ἀνδρόνικος Δούκας,латински: Andronicus Ducas, 1057-1081) бил совладетел на Византија во периодот од 1068 до 1078 година, од династија Дука.

Андроник Дука
Совладетел на Византија
На престол1068–1070
Роден(а)околу 1057
Починал(а)по 1081
ДинастијаДинастија Дука
ТаткоКонстантин X Дука
МајкаЕвдокија Макремболитиса

Тој бил третиот син на царот Константин X Дука († 1067) и неговата втора сопруга Евдокија Макремболитиса († 1096)[1], брат на Михаил VII Дука и Константин Дука.

Тој бил ученик на Михаил Псел. Во 1068 година неговата мајка се омажила за генералот Роман IV Диоген, кој веднаш бил прогласен за соцар. Роман IV го прогласил за соимпертор Андроник Дука, иако тој бил оставен настрана од власта, заедно со неговата мајка.

Наводи уреди

  1. Polemis 1968, стр. 46; Kazhdan 1991, стр. 656.

Литрература уреди

  • Conley, Thomas (1998). „The Alleged 'Synopsis' of Aristotle's Rhetoric by John Italos and. Its Place in the Byzantine Reception of Aristotle.“. Во Dahan, Gilbert; Rosier-Catach, Irène (уред.). La rhétorique d'Aristote: traditions et commentaires de l'Antiquité au XVIIe siècle. Paris: Vrin. стр. 49–64. ISBN 2-7116-1307-0.
  • Garland, Lynda (1999). Byzantine Empresses: Women and Power in Byzantium, AD 527–1204. New York, New York and London, United Kingdom: Routledge. ISBN 978-0-415-14688-3.
  • Kazhdan, Alexander Petrovich, уред. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. New York, New York and Oxford, United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-504652-6.
  • Polemis, Demetrios I. (1968). The Doukai: A Contribution to Byzantine Prosopography. London, United Kingdom: The Athlone Press.