Ангара (река)

Ангара (руски: Ангара́) е река во Русија кој тече низ Сибир. Долга е 1.779 км. Ова е единствена река која истекува од Бајкалското Езера (во близина на градот Листовјанка). Површината на сливот изнесува 1.039.000 км2.

Ангара
Angara.png
Местоположба
Физички особености
УстиеЕнисеј
Должина1779 км
Особености на сливот

Тече недалеку од градовите Иркутск и Братск и се влева во Енисеј кај Енисејск.

Реката е пловна помеѓу Иркутск и Братск. Во блозина на овој град на Ангара се наоѓа една од најголемите хидроелектрани на светот (4500 МВтч).