Ана-Марија Еклунд Ловиндер

Моника Ен-Мари (Ана-Марија) Еклунд Ловиндер (Амел) (родена на 26 септември 1957 во Стокхолм)[1] - шведска експертка за Интернет.

Ана-Марија Еклунд Ловиндер во 2011 година

Таа е главна службеничка за Безбедност на Информација во IIS, Интернет фондација во Шведска.[2] Таа исто така служи во одборите на организации поврзани со Интернет, вклучувајќи го Советот на европски национални регистри на домени од највисоко ниво (CENTR) и Шведскиот институт за форензичка информатика.

Еклунд Ловиндер е назначена за Доверлив претставник на заедницата од страна на Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN). Таа е една од седумте лица кои го контролираат генерирањето на клучеви DNSSEC за DNS коренската зона.[3]

Во 2013 година, Еклунд Ловиндер беше првата Швеѓанка која беше вклучена во Интернет халата на славните.[4] Интервјуирана во 2014 година, таа рече „Морам да признаам дека го сакам интернетот. Тоа е парче инженерска уметност на кое треба да му се восхитувате. И да бидам во можност да придонесам ова да стане побезбедно место, ме прави да се чувствувам добро“.[3] Заедно со Леиф Јохансон и Питер Лотберг, таа исто така беше дел од фондацијата ТУ-стифтелсен, која управува со Netnod.[5]

Еклунд Ловиндер е доктор на компјутерски науки на Универзитетот во Стокхолм.[4]

Користена литератураУреди

  1. Sveriges befolkning 1990: Eklund Lövinder, Monika Ann-Mari
  2. „Image gallery and biographies“. www.iis.se. Посетено на 2015-12-09.
  3. 3,0 3,1 Ball, James (2014-02-28). „Meet the seven people who hold the keys to worldwide internet security“. The Guardian (англиски). ISSN 0261-3077. Посетено на 2016-02-17.
  4. 4,0 4,1 INTERNET HALL of FAME INNOVATOR Anne-Marie Eklund Löwinder internethalloffame.org
  5. Kleja, Monica. „Företaget bakom Sveriges internet letar ny vd“. Ny Teknik (шведски). Посетено на 2019-05-13.

Надворешни врскиУреди