Анаполис (Мериленд)


Мериленд (англиски: Marylend) е главен град на американската сојузна држава Мериленд. Според пописот извршен во 2010 година, во градот живееле 38,394 жители

Анаполис
Anapolis
Зајдисонце зад Владата на Мериленд
Зајдисонце зад Владата на Мериленд
Зајдисонце зад Владата на Мериленд
Местоположба
Местоположба на Анаполис
Местоположба на Анаполис
Општи податоци
Име
- изворно
Анаполис
  Anapolis
Прво доселување 1708
Основан 1649
Поштенски број 21401-21405, 21409, 21411-21412
Повикувачки број 410, 443
Официјална страница http://www.annapolis.gov
Управа
Земја САД
Сојузна држава Мериленд
Округ Ен Арандел
Градоначалник Џошуа Кохен (2009-)
Географија
Површина
- копно
- вода
19.7 км²
17.4 км2
2.3 км2
Надморска височина 12 м
Население
Население 38,394 (2010)
Густина 1,948.9 ж/км²

Надворешни врски уреди

Официјален портал на градот