Амфитеатар или театрон[1][2] — отворенo собиралиште кое било употребувано за вечерна забава или собиранка наменета за спортски игри и спортски активнсти. Терминот доаѓа од старогрчките зборови Старогрчки јазик ἀμφιθέατρον (амфитеатрон- амфитеатар),[3] и од ἀμφί (амфи), што значи "седиште за обајца, клупа за двајца, или едно седиште за двајца" или " околу "[4] и θέατρον (тхеатрон ), со значење "место за гледање- приредба".[5][6]

Колосеумот во Рим, изграден 70 – 80 п.н.р, и е еден од најдобрите и најголемите дела во архитектурата и градежништвото.

Античките Римските театри- амфитеати биле со овална или кружна форма, која повеќе им наликувала на јајцевидна форма, и биле опкружени со седишта околу централната арена за изведување, нешто како денешните отворени стадиони, или теренски игралишта. Спротивно од двете старогрчки јазик и Стар Рим театрите биле изградени во полукружна форма со седишта наредени на нивоа- на спратови наредени од едната страна од изведувачката сцена. Како резултат на ова во светот може да се најдат сцени со еднострани седишта за публика Кружни театри. Повеќето театри се наредени во природна формација на местоположбата, или самото место на кое се наоѓа театарот или театарската сцена. За три најголеми Римски амфитеатри (во оринална смисла) во светот по ред се Colosseum, Santa Maria Capua Vetere и Амфитеатарот на El Djem.[се бара извор]

Римски амфитеатар

уреди
 
Внатрешност на Колосеум
 
Арленскиот амфитеатар,римската арена во Арле, Франција, кој е во употреба до ден денешен[7] каде се изведуваат борби со бикови, се иведуваат сценски настапи и се одржуваат летни концерти.

Стар Рим амфитеатрите биле големи јавни места со кружна или овална форма и биле користени како места за настани наменети за борби, битки, како што се гладијаторските битки Гладијатор, трка со двококи, ' (измачување на животни)и погубувања.За 230 Римски амфитеатри биле пронајдени околу Римското Царство Римско Царство. Нивната типична форма, функција и име Римски театар, се помалку или повеќе полукружни во форма ; од кружна (коњски трки) кружните кои се многу подолги,и биле дизајнирани со многу поголеми кружни кругови наменети за коњски трки и најразлични спортски трки ; и помали стадиони Стадиони, кои примарно биле дизајнирани за спортски ативности, тркиитн.[8]

најраните римски амфитеатри датираат од средината на првиот век, меѓутоа повеќето биле изградени под власт на Империјата на Август од периодот (27 п.н.е. -14 н.е.), па наваму.[9] Амфитеатрите биле изградени околу и во Римското Царство ; а најголемиот амфитеатар можел да прими и до 40.000-60.000 гледачи, уредени со фасади и биле богато украсени со мермер, малтер и вајарство.[10] After

Современи амфитеатри

уреди
 
Слика од амфитеатар презнемена од ваза, или од амфора

Во сооднос на самиот збор, амфитеатарот е закривен, акустичен и жив простор на изведбата, кои се наоѓале на отворено. Современите амфитеатри често вклучуваат и постојани структури, наречени bandshell, понекогаш се и криви или во форма на сад, и сцена опкружена со публика, поради создавање на област-арена која одекнува или природно го засилува звукот, со што амфитеатарот е идеален за музички или театарски претстави. Иако повеќето од нив се во полукружна форма, така што тие не треба правилно да бидат наречени амфитеатри, сепак оваа употреба станала честа појава. Значајните современи амфитеатри вклучуваат Shoreline Amphitheatre и Холивуд Боул. Терминот "амфитеатар" исто така се користи (целосно погрешно во овој случај) за некои затворени места како што е Гибсон Амфитеатарот.

Природни амфитеатри

уреди
 
Bryce Canyon Амфитеатарот од гледна точка на изгрејсонце

Природниот амфитеатар е претстава за простор се наоѓа во местото каде има стрмен планински или посебено формиран карпест терен кој овозможува или природно го засилува или одекнува звукот, што го прави идеален за музички и театарски претстави. Терминот амфитеатар, исто така може да се користи за да се опише како природно се случуваат формации кои ќе бидат идеални за оваа намена, дури и ако нема изградено театар таму.

Значајните природни амфитеатри вклучуваат Drakensberg amphitheatre во Drakensberg, Јужна Африка, Slane Castle во Ирска, и Supernatural Amphitheatre во Victoria, Australia, и Echo amphitheatre, Red Rocks Amphitheatre во морисон, Колорадо и The Gorge Amphitheatre во Вашингтон, УСА.

Наводи

уреди
  1. New Oxford American Dictionary (Third. изд.). Oxford University Press. 2010. |access-date= бара |url= (help)
  2. „Definition of Amphitheatre in Oxford dictionary. Meaning, pronunciation and origin of the word“. Oxford Dictionaries. Oxford University Press. 2014. Архивирано од изворникот на 2015-05-12. Посетено на 23 February 2014. |article= е занемарено (help)
  3. ἀμφιθέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, '56'An Intermediate Greek-English Lexicon, on Peseus
  4. ἀμφί, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon,на Perseus
  5. θέατρον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  6. Hoad, T.F. (1996). The Concise Oxford Dictionary of English Etymology. Oxford University Press. стр. 14, 489. ISBN 0-19-283098-8.
  7. Michel Tournier, Le coq de bruyère, W. D. Redfern, Fairleigh Dickinson Univ Press, 1996, p. 69
  8. Bomgardner, 37.
  9. Bomgardner, 59.
  10. Bomgardner, 62.

Надворешни врски

уреди