Амфипростил во класичната архитектура значи храм со портик и напред и назад. Ваквите портици никогаш немале по четири столбови. Најпознат пример е малиот тетрастилски Храм на Атена Ника во Атина.

План на амфипростилскиот храм на Атена Ника

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  •   Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Оваа статија користи содржина од Циклопедија 1728, дело во јавна сопственост.