Ампер-час (симбол: A⋅h или ) — единица за електричен полнеж, има димензии на електрична струја помножена со време, еднаква на полнежот пренесен со постојана струја од еден ампер што тече еден час, или 3.600 кулони.[1]

ампер-час
Батерии на полнење
Горе: AA батерија(2500 mA⋅h)
Долу: AAA батерија(1000 mA⋅h)
Информации за мерката
Мерен системНе SI единица
Единица заЕлектричен полнеж
ОзнакаA⋅h 
Претворање на единици
1 ампер-час во ...... е еднакво на ...
   SI единици   3600 C
   Електростатички единици   1,079253⋅1013 statC
   Електромагнетни единици   360 abC
   Гаусови единици   1,079253⋅1013 Fr

Често се среќава единицата милиампер-час (симбол: mA⋅h) која е илјадити дел од ампер-часот (3,6 кулони).

Употреба уреди

Ампер-часот често се користи при мерења на електрохемиски системи како што е електроплатирањето и за капацитет на батерија каде што номиналниот напон паѓа.

Милиампер-секунда (mA⋅s) е единица мерка што се користи во рендгенско снимање, дијагностичко снимање и терапија со зрачење . Тоа е еквивалентно на миликолумна . Оваа количина е пропорционална на вкупната рендгенска енергија произведена од дадена рентген цевка што работи на одреден напон. Истата вкупна доза може да се испорача во различни временски периоди во зависност од струјата на рендгенската цевка.

За да помогне во изразувањето на енергијата, пресметката на вредностите на полнежот во ампер-часови бара прецизни податоци за напонот: во батериски систем, на пример, точната пресметка на испорачаната енергија бара интеграција на испорачаната енергија (производ на моменталниот напон и моменталната струја) во интервалот на празнењето[2]. Генерално, напонот на батеријата варира при празнење; просечна вредност или номинална вредност може да се користи за приближно пресметување на моќноста.[3]

Други мерки на електричен полнеж уреди

Фарадеевата константа е полнеж на еден мол електрони, приближно е еднаква на 26,8 ампер-часови. Исто така се користи при електрохемиски пресметки.

Примери уреди

  • Сува ќелија со големина АА има капацитет од околу 2 до 3 ампер-часа.
  • Просечна батерија на паметен телефон обично има електричен капацитет помеѓу 2,5 и 4 ампер-часови.
  • Автомобилските акумулатори се разликуваат според капацитетот, голем автомобил што го придвижува мотор со внатрешно согорување би имал капацитет на батеријата од околу 50 ампер-часови.
  • Бидејќи еден ампер-час може да произведе 0,336 грама алуминиум од растопен алуминиум хлорид, за производство на еден тон алуминиум е потребно пренесување од најмалку 2,98 милиони ампер-часови.[4]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „electric charge (Symbol Q). IEV 113-02-10“. electropedia.org. International Electrotechnical Commission (IEC). 2020. Посетено на 2020-09-20. Note 7 to entry: The coherent SI unit of electric charge is coulomb, C. The unit ampere hour is used for electrolytic devices, such as storage batteries: 1 A·h = 3,6 kC.
  2. Efty Abir, Najrul Islam (2016). „How to Calculate Amp Hours – Learn of Convert Watts to Amps“. Leo Evans. Архивирано од изворникот на 2021-05-15. Посетено на 8 December 2016.
  3. National Research Council (U.S.) (2004). Meeting the energy needs of future warriors. National Academies Press. стр. 27. ISBN 0-309-09261-2.
  4. T. L. Brown, H. E. Lemay Jr, "Chemistry the Central Science", Prentice-Hall, 1977 ISBN 0-13-128769-9 page 562