Александрија на Инд

Александрија на Инд (современо име: Уч, Пакистан) бил град основан од Александар Македонски на устието на реката Ченаб во Инд. Околу 10.000 колонисти биле населени во овој град (Диодор).[1] Сатрапот на западниот брег на Инд, Филип, синот на Махата, ја добил задачата да го изгради градот:

Градот Александрија на реката Инд се наоѓа на утоката на реката Ченаб во Инд.
"Тој (Александар) му нареди нему (Филип) да основа град таму, токму на устието на двете реки, како што тој очекува тој ќе биде голем и познат во светот, и пристаниште ќе се изгради." Аријан, Анабази на Алексанар, VI. 15. 3

Наводи уреди

  1. „Александар Велики: градовите“. Архивирано од изворникот на 2015-05-03. Посетено на 2010-07-01.