Александар Стерјовски

македонски историчар

Александар Стерјовски (Битола, 1933 ) — македонски историчар.

Александар Стерјовски
Роден 1933
Битола
Занимање историчар

Животопис уреди

Стерјовски е роден во Битола во 1933 година. Бил професор на Педагошката академија, подоцна Педагошкиот факултет во Битола. Двапати бил проректор на универзитетот „Климент Охридски“ во Битола.

Бил раководител на проектот „Печатарството и издаваштвото во Битола“, долгогодишен член на редакцијата на списанието „Развиток“, а бил иницијатор и долгогодишен одговорен уредник на списанијата „Учител“ и „Битола низ вековите“.[1]

Творештво[1] уреди

Стерјовски објавил повеќе од стотина статии од областа на фолклорот и битолската историја, како и книгите:

  • 1992 - Брусник
  • 1994 – Последниот охридски гуслар
  • 1999 – Македонските слепи гуслари
  • 2001 - Велушина
  • 2008 – Водоснабдувањето во Битола пред водоводот
  • 2012 – Еден век црвен крст во Битрола
  • 2014 - Чествувања
  • 2016 – Јавното здравство и превентивната здравствна заштита во Битола

Од серијалот Битолско десеткнижие ги објавил книгите

Награди уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Стерјовски, Александар (2020). Градби. Конзулат на Република Македонија во Република Македонија. стр. 566. |access-date= бара |url= (help)