Руската колонија (Битола)

Руската колонија – книга од Александар Стерјовски, пензиониран професор на Педагошкиот факултет во Битола. Книгата е издадена во 2003 година од Младинскиот културен центар - Битола и таа е првото дело на проф. Александар Стерјовски од серијалот Битолско десеткнижие.[1]

Руската колонија
АвторАлександар Стерјовски
ЗемјаМакедонија
Јазикмакедонски
Предмет(и)Руската колонија во Битола
ИздавачМладински културен центар - Битола
Издадена
2003
Страници256
ISBN9989-2139-0-9

Книгата е напишана по повод 100-те години од атентатот (08.08.1903) врз рускиот конзул во Битола А.А. Ростковски.

Го опфаќа периодот од пристигнувањето на првите Руси во Битола како робови, но најголемиот дел ги опфаќа луѓето и нивните судбини кои пристигнале во Битола по Октомвриската револуција.

Наводи

уреди
  1. Стерјовски, Александар (2003). Руската колонија Битола. Битола: Младински културен центар - Битола. стр. 223. ISBN 9989-2139-0-9. |access-date= бара |url= (help)