Александар Александриски

Александар Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 313 до 326 година[1]. Најпознат е по тоа што учествувал на Првиот вселенски собор во Никеја во 325 година, каде биле разрешени редица на црковни проблеми, како определување на датата за славење на Велигден, дејствата против Мелетиј Ликополски и дејствијата против Ариј, во кој се ставил како водич против аријанството.

Свети Александар Александриски
Икона од Свети Александра Александриски (Манастир Света Богородица во Вељуса, Македонија)
Bishop
Роден(а) непознато,
Починал(а) 326, Александрија
Почитуван(а) во православие, Римокатоличка црква, Коптска православна црква
Слава 26 февруари
29 мај (Православие)

Тој бил учител на Атанасиј Александриски, кој подоцна одиграл голема улога во христијанството.

Наводи уреди

  1. „Свети Александар, епископ Александриски“. Посетено на 4 јануари 2011.