Акселбендер

Акселбендер е украсен исплетен гајтан кој се носи на воена униформа. Води потекло од Франција, од времето кога во битка се користеле коњи. Аѓутантот на еден генерал носел јамка за да го врзе коњот на генералот додека тој се симнувал од него. Практичен приод било да се врзе јамка околу еполетата на рамото на туниката.

Александар III со акселбендери на униформата. Насликал: Иван Крамској

ПоврзаноУреди


 Оваа статија поврзана со војска е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.