Акерсхус (норвешки: Akershus) е округ во југоисточниот дел на Норвешка. Административен центар е Осло кој всушност и не се наоѓа во овој округ. Акерсхус е втор по големина округ по бројот на жители во Норвешка веднаш по Осло. Бројот на жители во Акешхус според пописот од 2007 година изнесува 511.195 а површината 4.918 км2.

Грбот на округот Акерсхус
Местоположбата на округот во Норвешка

Името го добил по дворецот Акерсхус.

Грбот потекнува од 1987 година ги претставува крововите на дворецот Акерсхус.