Азија (митологија)

океанида во старогрчката митологија

Азија е нимфа од старогрчката митологија.

Митологија уреди

Азија била ќерка на Океан и Тетија, сопруга на титанот Јапет, со кој ги имала децата: Менетија, Атласа, Прометеја и Епиметеја.[1] Меѓутоа, во тој случај можно е да е идентификувана како Климена. Исто така е идентификувана и како Проноја.

Била почитувана како божица во Лидија, во Анадолија.

Наводи уреди

  1. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: OCEANIDS; List of OCEANIDS, daughters of Oceanus and Tethys