Адријан (охридски архиепископ)

Адријан бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот во околу 1183 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Адријан
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од пред1183
Архиепископ до околу или по 1183
Претходник Константин I
Наследник Јован V
Роден 12 век
Византија
Други архиепископи со име Адријан

За неговото дело денеска многу малку се знае. На охридскиот трон се качил по заминувањето на Константин I или по неговатасмрт, најверојатно во 1183 година или пред тоа, и на таа позиција се задржал најверојатно некоја година по 1183 година. Не е познато кога починал. За него е познато тоа што дал решение за брак на византискиот цар Алексиј II Комнин, бидејќи претходно истиот му бил забранет од страна на константинополскиот патријарх Теодосиј.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.