Адолф Сакс (7 февруари 1814 - 4 февруари 1894), белгиски призводител на дувачки инструменти, кој во 1840 година го направи музичкиот инструмент, што во негова чест е наречен саксофон.

ЛитератураУреди

  • Adolphe Sax, Malou Haine, Editions Université Bruxelles, 1980 (англиски)
  • Sax, Mule & Co, Jean-Pierre Thiollet, H & D, Paris, 2004 ISBN 2 914 266 03 0 (англиски)