Адмиралштапска арка

Адмиралштапската арка (англ. Admiralty Arch) е голем објект во Лондон во чиј состав се наоѓа порта со пет арки која служи како уличен и пешачки приод помеѓу Шеталиштето (The Mall), кон југозапад, и Трафалгарскиот плоштад на североисток. Архитект е Сер Астон Веб. Сврзана е со Стариот адмиралштаб, по која го носи името.

Адмиралштапска арка
Admiralty Arch
Адмиралштапска арка, поглед од североисток
Карта
Општи податоци
ГрадВестминстер, Лондон
ЗемјаАнглија, Велика Британија
Проектирање и изградба
АрхитектАстон Веб

Изградбата на објектот била нарачана од кралот Едвард VII во спомен на неговата мајка кралицата Викторија[1], иако тој не доживеал да ја види завршена. При врвот стои латински натпис со следниве зборови:


 : ANNO : DECIMO : EDWARDI : SEPTIMI : REGIS :
 : VICTORIÆ : REGINÆ : CIVES : GRATISSIMI : MDCCCCX :

(„Во десеттата година на владеењето на кралот Едвард VII, [во чест] на кралицата Викторија, од најблагодарните граѓани, 1910“)

Адмиралштапската арка е знаменитост од I класа. Во 2000, Кабинетната служба се преселила во оваа зграда, додека седиштето сè уште им е во Вајтхол. Во градбата е сместена и Стратешката единица на премиерот.[2]

Наводи уреди