Автономни окрузи во Русија

Автономен округ е административна единица создадена за извесна народност во рамките на СССР и Руската Федерација, со автономија во рамките на својата област или крај. Мометално, Руската Федерација се дели на 84 федерални субјекти, од кои 5 се автономни окрузи. Тие се:

  1. Ненецки автономен округ
  2. Ханти-мансиски автономен округ
  3. Чукотски автономен округ
  4. Јамало-ненецки автономен округ

Поврзано уреди