Џумхурија

појаснителна страница

Џумхурија (арапски:جمهورية) е збор кој се користи во арапските јазици и некои туркиски јазици за означување на општествено уредување на држава, еквивалент на македонскиот збор република. Покрај овој збор, во арапскиот јазик постои и збор џамахирија кој на македонски јазик се преведува и значи народна република.

Примери

уреди

Како пример за користење на зборот во арапските земји е следниот:

Како пример за користење во турските јазици е следниот:

Поврзано

уреди