Џосерова пирамида

Џосеровата пирамида била изградена за фараонот Џосер од архитектот Имхотеп во XXVII век п.н.е. во Сахарската некропола, југозападно од градот Мемфис.

Џосерова пирамида
Saqqara, Pyramid of Djoser 2, Ancient Egypt.jpg
Скалестата пирамида на Џосер се смета за првата голема камена градба во историјата
Карта
Општи податоци
СтилСкалеста пирамида
ГрадСахара
ЗемјаЕгипет
ЗавршенаXXVII век п.н.е.
НарачателФараон Џосер (Хор Нетџерихет)
Проектирање и изградба
АрхитектИмхотеп

Оваа прва египетска пирамида се состои од низа мастаби (секоја помала од претходната) изградени една врз друга според ревизии како и првичниот план. Првобитно била висока 62 метри и била обложена со измазнет бел мермер. Оваа скалеста пирамида (или прапирамида) се смета за првата голема камена градба во историјата.

НаводиУреди

  • Verner, Miroslav, The Pyramids - Their Archaeology and History, Atlantic Books, 2001, ISBN 1-84354-171-8