Џорџ VI бил крал на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и на Британските доминиони, и Император на Индија од 1936. до смртта во 1952. година. Го наследил брата си Едвард VIII, кој абдицирал за да се ожени со Волис Симпсон, инаку, како второ дете на кралот Џорџ V, не бил директен престолонаследник.

Џорџ Шести
George VI
Крал на Обединетото Кралство и на Британските доминиони, Император на Индија (повеќе...)
Формален портрет, околу 1940–46.
Формален портрет, околу 1940–46.
Владеел(а) 11 декември 1936 – 6 февруари 1952
Император на Индија: 1936–47
Крал на Ирска: 1936–49
Крунисување 12 мај 1937
Претходник Едвард VIII
Наследник Елизабета II
Сопруга Елизабета Боуз-Лајон
Деца
Елизабета II
Принцезата Маргарета, Грофица од Сноудон
Полно име
Алберт Фредерик Артур Џорџ
Титули
НВ Кралот
НКВ Војводата од Јорк
НКВ Принц Алберт
НКВ Принц Алберт од Велс
НКВ Принц Алберт од Корнвол и Јорк
Династија Виндзор
Кралска химна Боже, чувај го Кралот
Татко Џорџ V
Мајка Мери од Тек
Роден(а) 14 декември 1895.
Сендрингем Хаус, Норфолк
Крштевање 17 февруари 1896
Умрел(а) 6 февруари 1952, на 56 години
Сендрингем Хаус, Норфолк

Во текот на неговото владеење се случиле многу големи настани за Британија, од кои најзначајни се Втората светска војна и преминот на Британските поседи (доминиони) во независни држави - членки на Комонвелтот. Исто така, во негово време, дотогашната Британска колонија Индија станала независна република (1947).