Алфонсо Џон Ромеро (р. 28 октомври 1967)[1]американски режисер, дизајнер, програмер и развивач во индустријата за видеоигри. Најпознат е како соосновач на id Software и дизајнер на многу од нивните игри, вклучувајќи Wolfenstein 3D, Dangerous Dave, Hexen, Doom и Quake. Неговите дизајни за игри и алатки за развој, заедно со новите техники на програмирање создадени и имплементирани од страна главниот програмер на id Software - Џон Д. Кармак, доведе до масовна популаризација на игрите во прво лице во 1990-тите години.

Џон Ромеро
Роден Алфонсо Џон Ромеро
28 октомври 1967
Колорадо Спрингс, Колорадо,  САД
Занимање дизајнер и програмер на видео игри

Животопис уреди

Аркадната игра Space Invaders (1978) со нејзината идеја „погоди го вонземјанинот“ го вовела во светот на видеоигрите. Најголемо влијание на неговата кариера извршила играта Pac-Man (1980) бидејќи таа го натерала да размислува за дизајнот на видеоигрите.

Рана кариера уреди

Првата игра развиена од Џон Ромеро била клонот на Crazy Climber, но таа не била објавена. Неговата прва објавена игра била Scout Search, првпат појавена во јуни 1984 во inCider, популарно Apple II списание во 1980-тите години. 

Наводи уреди