Џовани Порта

Џовани Порта бил роден околу 1677 година, а починал на 21 јуни 1755 година. Тој бил италијански оперски композитор. Неговата опера, била премиерно изведена во Венеција во 1717 година.[2][3]

Џовани Порта
Првата страница од резултатот на Порта.[1]

Се верува дека Порта е роден во Венеција. Бил еден од мајсторите на операта од почетокот на 18 век и еден од водечките венецијански музичари, Порта го направил својот пат од Рим, до Виченца, па сè до Верона, потоа Лондон, каде што неговата опера Нумиторе беше изведена во 1720 година од Кралската академија за музика (1719 година), и на крајот се вратил во Венеција и Верона, и конечно во Минхен, каде ги поминал последните 18 години од својот живот.

Избрани снимкиУреди

  • Арија Мадре дилета (од Ifigenia in Aulide) на Drama Queens Joyce DiDonato Алан Кертис (диригент) Virgin Classics 2012
  • Aria Mormorando quelle fronde (од La costanza combattuta in amore) на рециталот во Венеција Max Cencic Virgin Classics 2013
  • Sinfonia за труба, гудачки и континуирано во D на Il Diario di Chiara Europa Galante и Fabio Biondi Glossa Music 2014

НаводиУреди

  1. Mus.2444-F-1 at Saxon State and University Library Dresden website
  2. 1943-, Talbot, Michael,. The Vivaldi compendium. ISBN 978-1-84383-819-7. OCLC 884653206.CS1-одржување: излишна интерпункција (link) CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  3. Freeman, Daniel E. (1992). The Opera Theater of Count Franz Anton Von Sporck in Prague Stuyvesant, N.Y.: Pendragon Press. ISBN 0945193173, p. 166