Џоан Крафорд

(Пренасочено од Џоана Крафорд)

Џоан Крафорд (англиски: Joan Crawford) (23 март 1904 - 10 мај 1977) била американска глумица. Џоан ја започнува својата кариера како танчерка на Бродвеј, а подоцна се посветува и на филмовите. Родено име и е Лусил Феј Лесер но таа решила да го змени во Џоан Крафорд.

Џоан Крафорд
Joan Crawford
Крафорд во 1928 година
Роден(а)(Lucille Fay LeSueur)
Активен1925 - 1972
СопружникЏејмс Велтон (1923-1924)
Даглас Фејрбенкс Џуниор (1929-1933)
Френкот Тоун (1935-1939)
Филип Тери (1942-1946)
Алферд Стил (1955-1959)
НаградиNBR Award for Best Actress
1945 Mildred Pierce