Џимиринки

појаснителна страница

Џимиринки[1], пршки[2] или клиси[3] — тип на јадење, добиени од свинско месо (сланина).

Џимиринки
Чварки1.jpg
Џимиринки
Дел од оброкотмезе или додаток на јадењето
РегионБалкан
Главни состојкисланина
Варијантиповеќе

Постапката за да се добие џимиринка е да во метален лонец се пржат сланина и мрсно месо. При подготовката се добива маст, а ситни парчиња од месо се пржат и се сушат.

Џимиринките се чуват суви и се сервираат самостојни како пред јадење или служат како додаток во некои јадења (на пример качамак).

Во Ваљево се прават специјални џимиринки.[4]

ГалеријаУреди

НаводиУреди