Џенг Хе (трад. 鄭和; упр. 郑和; пинјин: Zhèng Hé; Вејд-Џајлс: {{{w}}}; мактр. {{{mk}}}; родено име: |馬三寶 / 马三宝; пинјин: Mǎ Sānbǎo; арапски/персиски име: حجّي محمود شمس Хаџи Махмуд Шемс, 23 септември 13711433) — кинески морепловец, истражувач, дипломат и адмирал на флотата, кој ги направил патувањата за кои во целина се збоува како патувањата на „Евнухот Сабао кон Западните океани“ (или „"Џенг Хе кон Западните океани“, од 1405 до 1433 г. Бил припадник на муслиманскиот народ Хуејци.

Статуа на Џенг Хе

Постојат тврдења дека арапските приказни за Синбад Морепловецот всушност ги опишуваат патувањата на Џенг Хе.[1][2]

Наводи уреди

  1. BBC NEWS, Published: 2005/05/30
  2. Was Sinbad a Nanjing sailor? Christian Science Monitor