Џамија на шеесет кубиња

Џамијата на шеесет кубиња (бенгалски: ষাট গম্বুজ মসজিদ)) е џамија која се наоѓа во Багерхат, Бангладеш. Оваа џамија ја претставува една од најинпресивните муслимански архитектурни елементи кои се користат при изградбата. Објектот бил изграден во времето на Кан Џахан Али во 15 век.

Џамија на шеесет кубиња
ষাট গম্বুজ মসজিদ
Shat Gombuj Mosque (ষাট গম্বুজ মসজিদ) 002.jpg
Основни податоци
МестоБангладешБагерхат Бангладеш
ПрипадностИслам
Осветен15 век
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија
Shat Gombuj Mosque 0016.JPG