Њу Бранзвик (англиски: -{New Brunswick}- / француски: Nouveau-Brunswick) е покраина во Канада. Статус на покраина има од 1867 година.

Њу Бранзвик, Канада
Знаме на Њу Бранзвик
Знаме на Њу Бранзвик
Грб на Њу Бранзвик
(Знаме на Њу Бранзвик) (Грб на Њу Бранзвик)
Службен јазик Англиски, Француски
Главен град Фредериктон
Најголем град Сент Џон
Премиер Шон Грејем
Површина 71,450 км2
Популација

2005. година
Место во Канада:
Густина на население
2005. година:


757,100
11. по ред

10.60/км2
Мрежно место gnb.ca
Панорама на Монктон.

Најголеми градови во покраината се Сент Џон (англиски: / француски: -{Saint John}-) и Монктон (англиски: / француски: -{Moncton}-).

Хоупвел Рокс
Водопадите Диксон.
Најголемиот покриен мост во светот во Хартланд
ртот Енрејџ
Театарот Империал, Ст.Џон
Панорама на Ст.Џон
Катедралата Христова Црква, Фредериктон
Големите водопади (Гранд Фолс)

Население

уреди
Година Население 5 години
 % промена
10 години
 % промена
Позиција во
Канада
1851 193,800 n/a n/a 4
1861 252,047 n/a 30.0 4
1871 285,594 n/a 13.3 4
1881 321,233 n/a 12.5 4
1891 321,263 n/a 0.0 4
1901 331,120 n/a 3.1 4
1911 351,889 n/a 6.3 8
1921 387,876 n/a 10.2 8
1931 408,219 n/a 5.2 8
1941 457,401 n/a 12.0 8
1951 515,697 n/a 12.7 8
1956 554,616 7.5 n/a 8
1961 597,936 7.8 15.9 8
1966 616,788 3.2 11.2 8
1971 634,560 2.9 6.9 8
1976 677,250 6.7 9.8 8
1981 696,403 2.8 9.7 8
1986 709,445 1.9 4.8 8
1991 723,900 2.0 3.9 8
1996 738,133 2.0 4.0 8
2001 729,498 -1.2 0.8 8
2006 729,997 0.1 -0.1 8

Извор: Статистика на Канада [1][2]

Јазици

уреди

Канадскиот попис во 2006 ни покажува население од 729,997 жители.
од кои 714,490 поединечно одговориле на прашањето„друг мајчин јазик„:

1. Англиски 463,190 64.83%
2. Француски 232,975 32.61%
3. Mи'kмак 2,515 0.35%
4. Кинески 2,160 0.30%
5. Германски 1,935 0.27%
6. Холандски 1,290 0.18%
7. Шпански 1,040 0.15%
8. Арапски 970 0.14%
9. Корејски 630 0.09%
10. Италијански 590 0.08%
11. Малесит 490 0.07%
12. Персиски(Фарси) 460 0.06%

Наводи

уреди
  1. „Population and dwelling counts, for Canada provinces and territories, 2006 and 2001 censuses - 100% data. [[Statistics Canada]], 2007“. Архивирано од изворникот на 2008-02-13. Посетено на 2008-01-31.
  2. Canada's population. Statistics Canada. Last accessed 28 септември, 2006.