Љубовта на Парис и Елена

уметничка слика од Жак-Луј Давид

Љубовта на Париз и Хеленаслика насликана од Жак-Луј Давид во 1788 година. Таа е резултат на наредба од кралот Шарл X кон сликарот. Во кариерата на Давид, делото го наследува „Смртта на Сократ“ и му претходи на „Ликторите му ги носат на Брут телата на неговите синови“. Од митолошко вдаховение со претставување на две од главните фигури на „Илијада, Елена Тројанска и Парис, сликата го прикажува стилот на Давид во жанрот на галантно сликарство и се толкува како сатира на манирите на кралот Шарл.

Љубовта на Парис и Елена
француски: Les Amours de Pâris et d’Hélène
Творец Жак-Луј Давид
Година 1788 (1788)
Вид Масло на платно
Димензии 147 см × 180 см
Место Лувр, Париз

Вдаховение уреди

 
Група каријатиди во собата „Жан Гужон“ (музеј Лувр) како моделите на сликата на Давид.

Каријатидите кои се појавуваат во позадината на сцената, се копирани од трибината на каријатидите од „Жан Гужон“ (музејот Лувр) и се од раката на Жан-Батист Исабеј.[1]

Наводи уреди

  1. in Auguste Lacaussade, Revue européenne : lettres, sciences, arts, voyages, politique, 1859 p.356

Библиографија уреди

  • Етјен Коше де Ла Ферте и Жилиен Геј, Археолошка и психолошка анализа на слика од Давид : Les Amours de Pâris et d'Hélène », Revue archéologique, том XL, 1952,  129-61

Надворешни врски уреди