Јукон (англиски и француски: Yukon) е територија во Канада. Со Британска Колумбија го претставува тихоокеански појас на Канада. Се наоѓа на крајниот северозапад и се граничи со Алјаска. Територијта е слабо населена а главен и најголем град е Вајтхорс со 23.272 жители. Територија го добила името по реката Јукон, што на гвичински јазик значи „голема река“.

Јукон
Знаме на Јукон
Знаме на Јукон
Грбот на Јукон
(Знаме на Јукон) (Грб на Јукон)
-{align}-=-{center colspan}-=2 -{style}-="-{background}-:#-{ffffff}-;" |
Официјален језик Англиски,Француски
Главен град Вајтхорс
Најголем град Вајтхорс
Премиер Денис Фенти
Површина 482.443 км2
Население

(2005)
Место во Канада:
Густина на населеност
(2005)


31.227
3-ти

0,06 км2
Портал gov.yk.ca

Население уреди

 
Стари Гвичинки
 
Стара фотографија на Инуити од Јукон

10-те најголеми општини по население

Општина Население (2001) Население (1996)
Вајтхорс 19.058 (град)

21.405 (околина)

19.157 (град)

21.808 (околина)

Досон 1.251 1.287
Вотсон Лејк 912 993
Хајнес Јукшн 531 574
Кармакс 431 466
Маунт Лорн 379 399
Мајо 366 324
Рос Ривер 337 352
Пели Кросинг 328 238
Ајбекс Валеј 315 322

Наводи уреди

Надворешни врски уреди