Јужно Берде (герм. Südliche Börde) била заедница на општини во округот Шенебек, во Саксонија-Анхалт, Германија. Се наоѓа јужно од Шенебек. Седиштето на заедницата на општини било во Фердерштет. Во мај 2006, останатите членови на заедницата на општини се споиле со Фердерштет и заедницата била распуштена.