Јужна Тарава (на кирибатски и на англиски јазик: Teinainano Urban Council) е службен главен град на Република Кирибати на атолот Тарава. На локалниот јазик името значи "долу на јарболот", алудирајќи на едриластиот облик на атолот. Јужна Тарава се состои од сите мали островчиња помеѓу Баирики (на запад) па да Темаику / Бонрики на исток. Така тие формираат еден долг гребен острови.

Мапа на атолот Тарава.

Поврзано уреди

1°19′32″N 172°59′00″E / 1.3256° СГШ; 172.9834° ИГД / 1.3256; 172.9834