Југосфера — поим кој од неодамна се користи за териториите на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија, односно денешните држави кои до 1991 година беа нејзин составен дел. Тоа се:

Карта на поранешна Југославија

Поимот првпат бил употребен во The Economist во 2009 година.[1] Неговата употреба почнала да се шири со цел да се замени дотогашниот наизв поранешна Југославија, односно да се избегне забуна што би предизвикала негова евентуална употреба за поранешната држава наместо за денешните држави наследници. Поимот југосфера се користи и за да се избегнат сите политички конотации на терминот Југославија, односно да се означи дека тоа е културна сфера, а не политичка заедница.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди